ERFGOED BINNEN HANDBEREIK - Wie o wie heeft u voor zich?
Erfgoed binnen Handbereik is een jonge onderneming die geschoeid is op een oude leest. Met de oude leest wordt bijna 30 jaar ervaring bedoeld met het geven van exposities over de Tweede Wereldoorlog en het begeleiden van kinderen op een interactieve en voor hen aansprekende manier.

Mijn naam is Bart Smulders, ik ben leerkracht in groep 8 en gecertificeerd cultuurbegeleider van een basisschool in Hoofddorp.
Al jaren organiseer ik thema's rondom de Tweede Wereldoorlog projecten, zowel op als buiten school. Dit thema speelt een grote rol in mijn leven, wat duidelijk af te lezen is in mijn portfolio welke ook op deze website is geplaatst.
Niet alleen de Tweede Wereldoorlog heeft mijn bijzondere aandacht, geschiedenis in het algemeen heeft mijn grote interesse. Daarbij komt het thema over de Romeinse geschiedenis op een belangrijke tweede plaats.

Met deze twee thema's probeer ik de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen te wekken door ze er letterlijk mee in aanraking te laten komen. Ze mogen voorwerpen die 75 jaar geleden zijn gebruikt in handen nemen en al hun zintuigen gebruiken om deze voorwerpen te verkennen.
Ik ben op dit moment bezig om een thema over de Romeinse geschiedenis uit te werken zodat de kinderen ook echte voorwerpen van 2000 jaar geleden in hun handen kunnen houden, net als bij de spullen uit de Tweede wereldoorlog.


Eén van de uitdrukkingen die ik hoorde van kinderen terwijl ze aan het werk waren met de spullen. U begrijpt dat er een mooie lijst met uitdrukkingen samen te stellen is.

Op de film tijdens het bevrijdingsfestival te Brielle,
samen met mijn dochter Eefje Kaptein.
Zie hieronder het resultaat:

Persoonsbewijzen maken met de kinderen
tijdens het bevrijdingsfestival te Brielle.